Mjukglass

Mjukglass – Nu kan Du göra det själv hemma!

Mjukglass är en mjuk variant av glass, som tillverkas i en mjukglassmaskin som Du kan hyra av oss på Bergamunken! Mjukglass köper man vanligtvis i kiosker, gatukök och uteserveringar. Den är vanligast under sommarsäsongen men går att köpa året om. Hyr en mjukglassmaskin till ditt kalas, event eller andra evenemang, där du vill bjuda på något gott och som kommer fånga mångas blickar!

Här nedan kan du läsa mer om mjukglass, vem som uppfann mjukglassen och hur en mjukglassmaskin fungerar. Det finns massa spännande faktura om mjukglass, och vi har samlat en smakbit här.

Är det något som du inte vet eller undrar över, tveka inte att fråga oss på Bergamunken.

 

Få hjälp direkt

Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt utrustning till ditt event.

Det var en gång en mjukglass…

Som namnet antyder är mjukglass mjukare än vanlig glass, och den tillreds på plats vid serveringsstället med hjälp av en mjukglassmaskin som fylls på med mjukglassmix. All glass måste frysas snabbt för att undvika kristallisering. Mjukglassmaskin i mindre format finns att köpa och hyra för hemmabruk. Det finns även mjukglassbas att köpa i livsmedelsbutik för tillredning i hemmet med elvisp och frys.

Mjukglass i våffla eller strut

Mjukglassen serveras för det mesta i strut, våffla, eller bägare. Den vanligaste smaken är vanilj, men andra varianter så som choklad- och jordgubbssmak förekommer. Många mjukglassmaskiner kan göra ”blandad” mjukglass som består av två olika smaker.

Tillbehör till mjukglass

Vanliga tillbehör är strössel, doppad choklad, choklad- eller kolasås samt ibland grädde och olika frukter.

Den mjuka konsistensen skapas genom att luft tillförs i glassen. Mer luft ger en krämigare och något mjukare glass och medför att glassen smälter snabbare än mjukglass med mindre luft. Här i Norden tillsätts i regel mer luft i mjukglassen än södra Europa.

Serveringstemperatur på mjukglass

Mjukglass produceras vid en temperatur på omkring -4 °C jämfört med vanlig glass, som förvaras vid runt -15 °C.

Den första mjukglassen

Den första typen av mjukglass skapades i USA på 1930-talet av Tom Carvel, som startade upp en känd restaurangkedja i USA. Det var när hans glassbil fick punktering och gick sönder strax utanför New York som han parkerade sin bil och började sälja sin smälta glass till förbipasserande semesterfirare. Inom två dagar hade han sålt hela sin leverans av glass och drog slutsatsen att både en fast och mjuk (i motsats till hårda) fryst dessert var potentiellt goda affärsidéer.

Margaret Thatcher var mjukglassens uppfinnare

Margaret Thatcher anses vara mjukglassens uppfinnare. Kemisten från Oxford i England uppfann en mjukglass med mer luft invispad i, och möjlig att pumpa genom en maskin. Den nya glassen spreds över Storbritannien genom numera legendariska ”Mr Whippy’s” glassbilar.

Mjukglass i våffla Bergamunken

Hur fungerar en mjukglassmaskin:

Mjukglassmixen hälls ner i maskinens behållare upptill på maskinen, som ibland kan bestå av flera behållare, så man har möjlighet att välja flera smaker, och blanda smaker på sin mjukglass.

Dra i spaken

När man drar i spaken framtill så sugs en del av mjukglassmixen ner i fryscylindern där den fryses ner till omkring -4-5 ° C, samtidigt som glassen blandas, och luft mixas in i glassen. Det gör att man får en krämig och god mjukglass.

Mjukglassen kommer ut ur ventilen

Efter det så åker mjukglassen ut via ventilen framtill när man drar spaken fram mot sig. Nu kan Du ge din nyproducerade, egengjodra mjukglass till din gäst!

Vilken mjukglassmaskin är bäst i test

Mjukglassmaskin bäst i test? Det finns många olika tester på mjukglassmaskiner. Vi tycker man själv ska testa sig fram. Mjukglassmaskiner för hemmabruk får dock aldrig samma resultat som våra proffsmaskiner.

Luft i mjukglass, kan det stämma?

Mjukglass produceras vid en temperatur på omkring -4 ° C jämfört med glass, som har förvarats vid -15 °C. Luft sprutas in i samband med infrysningen av mjukglassen, därav dess konsistens.

Ja, mellan 0% till 60% luft

Luften i glassen kan variera från 0% till 60% av den totala volymen av den färdiga produkten. Mängden luft förändrar smaken hos den färdiga produkten. Produkter med högre lufthalt smakar krämigare, mjukare och lättare och verkar vitare i sin färg. Den optimala mängden luft bestäms av de övriga ingredienserna och individuell smak.

Det är allmänt vedertaget att den ideala lufthalten bör vara mellan 33% och 45% av volymen. Mer än så och produkten förlorar smak och tenderar att krympa när den förlorar luft och smälter snabbare.

Mjukglass året runt med Bergamunken

Många förknippar nog sommarens härliga månader i Sverige med en god och krämig mjukglass, men själv tycker jag det är gott att ta en mjukglass även på vintern. Med Bergamunken kan du hyra en mjukglassmaskin året om, och du behöver inte vara beroende av vädret.

Mässa, fest och event

Många av våra kunder hyr mjukglassmaskiner till mässmontern, och dom flesta mässorna är på början av året, under våren och hösten, när den högsta säsongen för mjukglass kanske inte är för dom flesta glassförsäljare.

Färdigblandad mjukglassmix

Mjukglassmix säljs vanligtvis i pappersförpackning från både exempelvis Triumfglass, Matilde och Siaglass.

Mjukglass kalorier

Mjukglass kalorier. En mjukglass innehåller ungefär 170 kcal.

Skulle ni mot förmodan vilja tillverka mjukglass själv så finns det flera recept som du kan testa på nätet!

Vi har färdiga Partypaket om du hyr som privatperson, där ingår en mjukglassmaskin, bägare, skedar och mjukglassmix. Läs mer på vår sida Party-Paket mjukglass!

Får eller bör man äta mjukglass som gravid?

Det finns flera olika teorier om detta, men enligt vad vi förstår av nätet att döma så ska det inte vara någon fara för dig som gravid att njuta av en god mjukglass. Det som man bör vara försiktig med är att bakteriehalten i glassen inte bör vara för hög, med med dagens moderna mjukglassmaskiner brukar inte detta vara något problem.

Välj rätt ställen

Vill du vara på den säkra sidan kanske du ska väja mjukglass från ställen med hög rullans, och som med alla annan mat vi äter, se oss om kring, hur ser det ut på stället som serverar din mjukglass? Är maskinen ren, snyggt och städat på golvet, det brukar för det mesta tala sitt tydliga språk (detta är enbart en rekommendation, och vi rekommenderar er att läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida).

Glassens dag 2017

Glassens dag firade vi den 24 mars 2017. Egentligen kallas den för Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass.

Glassens dag 2018

Glassens dag 2018 firade vi den 24 mars. Egentligen så kallas den för Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass, spännande va?

Glassens dag 2019

I år firar vi glassens dag 2019 den 24 mars. Är du förvånad? Glassens dag infaller alltid den 24 mars varje år. Glöm inte äta riktigt mycket glass då!

Glassens dag 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 0ch 2025 kommer säkerligen också att firas den 24 mars.

Källa:

(Källa på skrivet material på sidan är: Wikipedia och fritt skrivet)

Hyra en mjukglassmaskin

Hyr en mjukglassmaskin här. Vi har hyrt ut mjukglassmaskiner i flera år och vet vad vi sysslar med!

Mjukglassmaskin large

Få hjälp & boka direkt

Kontakta oss så hjälper vi dig att välja den utrustning som passar ditt event!
Oavsett om det är en liten fest eller ett stort officiellt event så har vi något som passar.