Popcorn

Popcorn – Gör det hemma med en popcornmaskin

Popcorn, även känd som poppad majs, är en typ av majs som expanderar från kärnan och puffas upp vid uppvärmning. Popcorn kan poppas eftersom kärnan har svårt att absorbera fukt, och är förseglad med ett skrov och en tät stärkelse på insidan. Vid upphettning, byggs tryck upp inom kärnan, och en liten explosion (eller ett ”popp”) är slutresultatet. Vissa sorter av majs odlas idag specifikt till popcorn.

Det finns olika tekniker för att poppa majs. Tillsammans med färdigförpackade popcorn, som i allmänhet är avsedda att beredas i en mikrovågsugn, det finns popcornmaskiner för att poppa popcorn med. Hos oss på Bergamunken kan du hyra en popcornmaskin till ditt kalas, event eller andra evenemang där du vill bjuda på popcorn.

Opoppade popcorn kan komma att vara i oändlighet om dom förvaras i idealiska förhållanden.

Beroende på vilket sätt det tillagas, så anser vissa att popcorn kan anses som ren hälsokost. Popcorn kan också ha icke-livsmedelsrelaterade funktioner, som allt från julpynt till förpackningsmaterial.

Färdigpoppade popcorn finns också att köpa i butik, och även av oss på Bergamunken i stora säckar. Du kanske inte orkar poppa själv? Tro mig, ibland kan det vara skönt att köpa färdiga popcorn.

Få hjälp direkt

Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt utrustning till ditt event.

Historien om popcorn

Popcorn odlades för första gången i Mexiko för cirka 9.000 år sedan från ett vilt gräs. Några tusen år senare gjorde gräset sedan sin väg över Central till Sydamerika. Popcorn är en av de äldsta formerna av majs; bevis på popcorn finns redan från 3600 f Kr från New Mexico. Majskolvar finns på två fornlämningar i Peru (Paredones och Huaca Prieta) daterat från så tidigt som 4700 f.Kr. Detta tydde på att människorna som bodde längs kusten i norra Peru redan åt popcorn vid den tiden.

Legenden som påstår att engelska bosättare, som kom till Amerika på 16-och 17-talen, lärt sig om popcorn från indianer, anses vara en myt. Det finns inga bevis från kolonialtiden till stöd för påståendet att infödda i Nordamerikas östkust ens visste om, eller, för den delen, odlade popcorn.

Under den stora depressionen var popcorn ganska billigt på och kostade runt 5-10 cent per styck, och det blev snabbt populärt. Medan andra företag misslyckats, frodades verksamheterna som sålde popcorn, och det kom att bli en inkomstkälla för många kämpande bönder. Under andra världskriget ransonerade man på sockret och godis produktionen, och amerikanerna kompenserade detta genom att äta tre gånger så mycket popcorn som de hade ätit tidigare.

Minst sex orter (alla i Mellanvästern i USA) gör anspråk på att vara ”Popcornets huvudstad i världen,”: Ridgway, Illinois; Valparaiso, Indiana; Van Buren, Indiana; Schaller, Iowa; Marion, Ohio; och North Loup, Nebraska. Majs som används till popcorn odlas mest i Nebraska och Indiana, med ökande område i Texas.

Som ett resultat av en grundskoleprojekt blev popcorn det officiella statliga snasket i Illinois.

Hur går processen till?

Varje kärna av popcorn innehåller en viss mängd fukt och olja. Till skillnad från de flesta andra sädesslag, är det yttre skrovet av popcorn kärnan både stark och ogenomtränglig för fukt och stärkelsen består invändigt nästan helt av en hård, tät kärna.

När oljan och vattnet runt kärnan upphettas, vänder de fukten i kärnan, som har ett fuktsäkert skrov, i ett överhettat trycksatt ånga. Under dessa förhållanden mjuknar kärnan och blir smidig. Trycket fortsätter att stiga tills brytpunkten av skrovet uppnås: ett tryck av cirka 135 psi (930 kPa) och en temperatur av 180 °C (356 ° F). Skrovet spricker snabbt, vilket orsakar en plötslig minskning av trycket inuti kärnan och en motsvarande snabb expansion av ångan, som expanderar stärkelsen och proteiner av frövitan till det luftiga vita skummet. Skummet svalnar snabbt, stärkelsen och proteinpolymerer blir till det välbekanta krispiga puffet. Särskilda sorters majs odlas för att ge förbättrad avkastning på poppningen.

Såhär ser det ur i slow motion när man hettar upp ett popcorn

Hur tillagar man popcorn?

Man använder sig såklart av en popcornmaskin. En tidig popcorn maskin med vagn, uppfanns på 1880-talet av Charles Cretors på en gata i Chicago. Cretors introducerade den första patenterade ångdrivna popcornmaskienn som poppade majs i olja. Tidigare leverantörer poppade majs genom att hålla en trådkorg över öppen eld. I bästa fall blev resultatet ett varmt, torrt, ojämnt kokt mellanmål. Cretors maskin poppade majs i en blandning av en tredjedel skirat smör, två tredjedelar ister, och salt. Denna blandning kunde motstå 232 °C temperatur som krävs för att det ska blildas popcorn och det producera rök. En brand i en panna skapade ånga som drev en liten motor, som körde omröraren och axeln. En tråd är ansluten till toppen av kokkärlet som tillät operatören att frikoppla drivmekanismen, lyfta locket, och dumpa poppad majs in i lådan under. Röken från ångmaskinen transporterades till en ihålig behållare nedanför som höll popcornen varma. Överskottsånga användes också för att driva en liten, gäll visselpipa för att ytterligare väcka uppmärksamheten från folk att här fanns det nypoppade popcorn.

Vart äter vi popcorn?

Popcorn äter vi vanligen på biografer, på mässor, events, kalas, nöjesfält och andra spännande evenemang. Vanligast är att det serveras saltat eller sötad med socker. I Nordamerika är det traditionellt att servera saltade popcorn, ofta med smör eller ett smör toppning, eller med kolatopping eller kryddor. I Storbritannien finns antingen saltade eller sötade popcorn med socker. Kola (dvs. karamell) popcorn finns också, men dom brukar tenderar att vara dyrare. I Peru är popcornen ibland sötade med små godis pellets och sötad kondenserad mjölk, men äts allt oftare med salt, och den smörade versionen i större utsträckning med smör som mikrovågspopcorn. I Mexiko serveras popcorn med antingen jalapeño juice, varm sås, ost, smör, eller salt. Popcorn är ett populärt snacks vid idrottsevenemang och på biografer, där det har tjänat sedan 1912.

Popcorn som frukostflingor, konsumerades av amerikaner under 1800-talet innehållandes mjölk och sötningsmedel.

Popcorn bollar (poppade popcorn ihopsatta som en boll) var enormt populär kring sekelskiftets 20-talet, men deras popularitet har sedan avtagit. Popcorn bollar serveras fortfarande på vissa ställen som ett traditionellt Halloween snacks. Cracker Jack är ett populär, kommersiellt producerade godis som består av jordnötter blandat med kola-täckta popcorn.

Popcornmaskinen är en relativt ny hem apparat, och dess popularitet ökar, eftersom det ger möjlighet för konsumenten själv att lägga till smaker av eget val.

Popcorn nyttigt?

Popcorn anses som ett bättre alternativ jämfört med andra snacks då popcorn innehåller mycket antioxidanter, popcorn är höga på kostfiber, och dom innehåller lite kalorier och fett. Däremot ska man inte tillsätta mycket salt, och socker samt fett, då kan det snabbt konverteras till ett onyttigt snacks!

Popcorn är ett av få tilltugg som faktiskt är en fullkornsprodukt, eftersom det är hela majskorn som används till popcorn. Resultaten ligger därför i linje med tidigare forskning, som visat att fullkornprodukter generellt innehåller halter av antioxidanter i paritet med frukt och grönt.

Popcorn, en egen song?

Det är sant, det finns faktiskt en låt om popcorn, som heter ”The Popcorn Song”. Popcorn är en instrumental syntlåt, ursprungligen framförd på en moog-synth av Gershon Kingsley 1969. Många remixer har gjorts av denna låt. Hot Butter (Stan Free) hade en stor hit med denna i Sverige 1972. Den är än idag känd och spelad av många.

Källor om den här sidan

Källor är Wikipedia Sverige, Wikipedia USA och fritt skrivet

Hyr en popcornmaskin

Här kan du hyra en popcornmaskin!

Här poppar vi popcorn i vår popcornmaskin

Få hjälp & boka direkt

Kontakta oss så hjälper vi dig att välja den utrustning som passar ditt event!
Oavsett om det är en liten fest eller ett stort officiellt event så har vi något som passar.